V Praze přibývají šedé kontejnery na kovové obaly

Aktuálně se jich v ulicích hlavního města nachází 1412. Pražané do nich každoročně vyhodí stovky tun odpadu. Jen za prvních sedm měsíců tohoto roku to bylo přes 359 tun. Svozové společnosti se musely otáčet zejména v dubnu, květnu a červnu. Během těchto pandemických měsíců skončilo na třídicí lince Pražských služeb ve Vysočanech bezmála 168,5 tuny kovových obalů.

Kontejnery určené ke sběru kovových obalů se v metropoli na stálo objevily v druhé polovině roku 2016, kdy byla separace této komodity zařazena do komplexního systému třídění komunálního odpadu. V naprosté většině jde o 1100litrové nádoby doplněné menšími 240litrovými popelnicemi a velkokapacitními podzemními kontejnery.

„Během pilotního projektu se na vybraných místech nacházelo 53 nádob, nyní se počet stání umožňujících separaci kovových obalů blíží k číslu 1500,“ říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

„Šedě zbarvené nádoby zřejmě nebudou těmi posledními, které rozšíří barevnou paletu separačních nádob. Od ledna mají Pražané možnost objednat si hnědou nádobu určenou ke třídění bioodpadu. Praha aktuálně testuje svoz domácího gastroodpadu a ve Štěrboholech běží pilotní projekt vícekomoditního sběru.

„Důkladnější separace je nutná jednak kvůli rostoucímu množství vyprodukovaného odpadu na území hlavního města, jednak kvůli našim klimatickým závazkům. To znamená zacházet s odpadem jako se zdrojem, který lze efektivně využít,“ vysvětluje náměstek primátora pro životní prostřední Petr Hlubuček.

Popularita plechovek roste

Stejně jako stoupá popularita kovových nápojových obalů, stoupá povědomí a ochota tento druh odpadu separovat. V roce 2017 se v Praze svezlo 143,5 tuny kovového odpadu. V roce 2018 to bylo 261,8 tun a loni činil objem svezených nápojových plechovek, kovových tub, konzerv a víček 421 tun. Pražské služby, ve svých prognózách odhadovaly, že i letos množství svezeného odpadu naroste.

„Překvapilo nás rekordní množství kovových obalů vyhozených během dubna, května, června. Svou roli patrně sehrála vládní nařízení, zvýšený zájem o trvanlivé potraviny a omezení otevírací doby restaurací,“ odhaduje tiskový mluvčí největší pražské svozové společnosti.

Podle statistik Pražských služeb – na jejichž lince končí obsah šedých kontejnerů z celé metropole – bylo v dubnu předáno k recyklaci 56,8 tun, v květnu 54,5 tuny a v červnu pak 56,9 tun kovových obalů.

Tlakové obaly do kontejneru nepatří

„Do kontejnerů nepatří nádoby od sprejů, tlakové nádobky od kosmetiky, obaly od motorových olejů a dalších nebezpečných či chemických látek. Nepatří sem ani prázdné plynové kartuše od turistických vařičů a v žádném případě zde nesmí končit hasicí přístroje. Tyto produkty patří na sběrné dvory,“ varuje závěrem Mana a dodává: „Prosíme Pražany, aby obaly nevyhazovali v plastových sáčcích. Komplikuji to práci na třídicí lince.“

Množství vytříděných kovových obalů (v tunách):

• 2016 (od srpna): 21
  • 2017: 143, 5