Evropské komise rozhodla o prodloužení používání o 10 let místo původně plánovaných 15 let a udělila pravomoci jednotlivým státům při rozhodování o registraci.
Rozhodnutí komise je podloženo komplexním posouzením bezpečnosti, které provedl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) společně se členskými státy. V případě glyfosátu prověřili žadatelé více než 16 000 publikovaných studií, z nichž přibližně 2 000 bylo považováno za potenciálně relevantní a z toho 780 relevantních. Během jednání přibilo ještě dalších 300.
Nyní odpovědnost za povolení přechází na jednotlivé členské státy. Před uvedením na trh musí být totiž přípravky ještě posouzeny a schváleny v každé zemi. Povolení nejen glyfosátu se může tudíž lišit vnitrostátně i regionálně, pakliže dojde k vyhodnocení účinné látky jako rizikové v daných specifických půdně ekologických podmínkách.
Komise stanovila několik nových podmínek, jakými jsou:
- Zákaz používání glyfosátu za účelem desikace.
- Maximálně pět příměsí v přípravku.
- Požadavek na členské státy, aby věnovaly zvláštní pozornost aspektům při provádění posuzování rizik (např. ochraně malých býložravců a necílových rostlin apod.) a zajištění ochrany necílových organismů.
- Stanovení maximálního počtu aplikačních dávek.
- Povinnost žadatele do 3 let předložit informace o možných nepřímých dopadech na biologickou rozmanitost.
V další prohlášení bylo jasně řečeno, že v současné době neexistují žádné důkazy, které by glyfosát klasifikovaly jako karcinogenní. EFSA také potvrdil, že glyfosát není endokrinním disruptorem (narušitelem).