Pražské služby připomínají: Ulice není popelnice!

Okolí popelnic na směsný odpad a kontejnerů se stále plní odpadky a nepotřebnými věcmi. Děje se tak primárně kvůli neznalosti, částečně je na vině bezohlednost některých lidí. Nejčastěji se vedle popelnic objevují pytle s odpadem a nadměrný odpad.

Pražské služby proto prosí Pražany, aby se odpadů zbavovali odpovědně a ne bezohledně

Popeláři nemají v popisu práce uklízet nepořádek v okolí černých popelnic. „Úkolem posádky popelářského vozu je svézt odpad z nádob a kontejnerů v daném rajonu. Na likvidaci nepořádku kolem popelnic nemají z logistických důvodů čas ani prostor. Za pořádek v okolí stanoviště je zodpovědný správce nebo majitel daného objektu. To jsou nejčastěji sdružení vlastníků jednotek a bytová družstva,“ zdůrazňuje tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Co když popelnice přetékají?

Pokud v daném objektu nebo bytovém domě pravidelně nedostačuje kapacita odpadních nádob na směsný odpad, je potřeba požádat správce, nebo majitele objektu o navýšení počtu či objemu přistavených nádob. „V posledních měsících se zejména na sídlištích navíc stává, že kvůli špatně zaparkovaným vozům nemůže popelářské auto projet. Posádka tento problém nahlásí na dispečink. Jeho pracovníci se pak na místo snaží v nejbližším možném termínu vyslat opakovaný svoz. Přesto to může způsobit diskomfort uživatelům popelnice. Prosíme Pražany, aby při parkování přemýšleli nad zachováním průjezdnosti a respektovali žluté čáry,“ vysvětluje dále Mana.

Nadměrný odpad u popelnic

Nadměrný odpad nejčastěji tvoří staré vybavení domácnosti, elektrospotřebiče, nábytek nebo sanitární technika. Tento druh odpadu v žádném případě nepatří k popelnici. Jeho konečnou destinací by měl být sběrný dvůr. Pražské služby jich provozují v hlavním městě sedm. Celkem se jich v metropoli nachází zhruba dvacet.

Alternativou může být komerční svoz odpadu z domu, nebo počkat na přistavení kontejnerů na velkoobjemový odpad do vaší čtvrti či sousedství. Termíny jejich přistavení lze najít na stránkách jednotlivých městských částí nebo zde.

Plné nádoby na tříděný odpad

Pokud kontejnery na tříděný odpad ve vašem okolí dlouhodobě nedostačují, obraťte se na městskou část, aby vyjednala zvýšení frekvence svozu nebo zajistila přidání další sběrné nádoby „I zde je na prvním místě ohleduplnost. I ten největší kontejner lze zaplnit jednou nesešlápnutou krabicí od televize. Druhým problémem je zneužívání nádob odpadem z provozoven, které by měly disponovat vlastními nádobami. „V roce 2020 skončilo mimo nádoby na tříděný odpad přes 7500 tisíc tun odpadu, k srpnu 2021 je to 4500 tun,“ uzavírá Mana.

Šlápni na to s Vaškem Matějovským

Pražské služby v závěru roku představí pokračování kampaně „Šlápni na to!“ Jejím posláním je připomenout, že i třídit odpad lze chytře. Stačí krabice nařezat, natrhat či alespoň sešlápnout.

To samé platí v případě PET lahví a kovových odpadů. Sešlápnutím se výrazně zmenší jejich objem, do nádoby se jich vejde mnohem víc. Hlavním tahákem kampaně bude hraný spot s Vaškem Matějovským, který s Pražskými službami spolupracoval již na kampani „Tohle není normální“.

„Efektivní využívání celé kapacity nádoby a dobré třídicí návyky nám umožňují lépe plánovat svozy na území metropole a posílit je v těch lokalitách, kde je skutečný kapacitní problém,“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček a dodává: „Prosím, nepodléhejte dezinformacím a mýtům. Svezený vytříděný odpad neputuje na skládku ani do spalovny, nýbrž na třídicí linky a ke zpracovatelům. Třídit má smysl.“

Odpověď, jak situaci s nepořádkem kolem černý popelnice vyřešit, najdete v novém animovaném videu Pražských služeb.

Foto: pixabay